PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

fredag 4 november 2011

Mästarnas mästare - flera båttyper per regatta?

Mästarnas Mästare kördes ju några veckor sen, återigen i CB66:or.

Alldeles oavsett att CB'n är både en kul och för ändamålet lämplig båt, så kanske det vore värt att fundera på att köra kommande MM med ett par (gärna fler, om praktiskt möjligt) olika båttyper, dvs att man skulle växla mellan olika båttyper i de olika omgångarna.

Som det nu är, är det ofrånkomligt att de team som dagligdags seglar den typ som MM körs med, har en fördel, framförallt i båthanteringen, en fördel som initialt (de första racen) är större, men som sedan gradvis avklingar i takt med racen.

Detta fenomen kunde jag tydligt iakta på t.ex årets JrCup, där JoZeBa hade en klar fördel mot de andra teamen i de första racen tack vare sin vana med C55:an, men också att de andra teamen efter några race var mer eller mindre ikapp.

Dessutom vore det ju mer rättvisande att köra MM med flera olika båttyper, då varje båttyp har sin speciella karakteristik, och kräver annorlunda "skills", och genom att t.ex blanda en kölbåt som CB:n, eller varför inte en J/80 eller nåt liknande, med en centerbordsjolle - varför inte Topper Omega, som GKSS har ett antal av - så får man ju en kul mix av båttyper som kräver olika kompetenser ( vore ju inte helt fel att få se kölbåtsseglare bada lite när man inte längre har en köl som håller emot..! :-)

På detta sätt skulle MM bli mer "rättvist", och ännu roligare att "se" på...! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar