PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

söndag 4 augusti 2013

C55 SM 2013 - perspektiv från kryssmärket

Då var SM för C55:orna över för denna gången.  Några reflexsioner, från min lite offside position vid kryssmärket:

Dag 1:
Ett race lyckades gå iväg och komma i mål, vinden vägrade att samarbeta. Uppe vid kryssmärket var vinden helt stabil timmen innan första racets första rundning, men precis när de första båtarna skulle runda, började det snurra, och sen snurrade det mer och mer, tills vinden mer eller mindre dog ut. Endast 7 av 34 (?) båtar lyckades ta sig i mål, resten fick DNF pga att de inte hann in innan deltatiden från första båts målgång gick ut.
Efter racet hördes det en hel del muttrande från många seglare om att "det var orättvist, märkena borde ha flyttats, alternativt racet blåsts av..."  Min syn på det hela är att flytta märken hade inte funkat, eftersom båtarna var så utspridda att det aldrig var så att alla båtar var på samma banben samtidigt, och att flytta ett märke när nån båt redan är på väg mot det är inte särskilt lämpligt.  Alternativet att blåsa av racet fanns ju, men hur rättvist är det egentligen för dem som ligger bra till efter första benet (som ju åtm. vid kryssmärket var stabilt)...? Speciellt när det var i stort sett samma seglare som rundade först både första och andra varvet, och var först i mål, samt även blev bäst placerade på hela SM...  Jag tycker nog att man ska vara försiktig med att blåsa av race efter att starten har gått, det är oftast så att de är de bästa seglarna som ligger främst, även om det råkar bli kryss på sista länsen...

Dag 2: Stabil SSV vind på 4 m/s och ökande. Tack vare den stabila vinden la jag kryssmärket och offset-bojen så att de skulle "locka" en del "modiga" seglare att hissa spinnen direkt efter kryssmärket, och så blev det, flera försökte, de flesta misslyckades.  Dock inte JoZeBa, som ända sen finalen i Jr Cup förra året har visat att de är fenomenala på att köra spinne på en riktigt skarp halvvind.

Dag 3: återigen stabil vind, denna gång S, 2-4 m/s. Åter gick det att lägga en "perfekt" offset, och återigen visade det sig att inte så många besättningar klarade av att få spinnen att fylla på offset-benet.  Som banläggare känner man att man lyckats när kanske 25% av båtarna försöker sig på att sätta spinnen direkt efter toppmärket, och att endast ett fåtal av dem lyckas.

Resultatmässigt då...?

VJS hade stora framgångar, 1:a, 2:a o 3:a i klassmästerskapen för juniorer, och en tredjeplats för seniorer.

Årets raket: de i mitt tycke största framstegen i C55-klassen har gjorts av Anna och Fredrik Killian, som nu blev 4:a efter att ha råkat ut för en BFD, men som framförallt visade att de seglar riktigt stabilt, säkert och snyggt! Madde - som har ett bra öga för skönheten i positionering i båten, och rörelsemöster, var helt lyrisk över Killians sätt att sitta och röra sig i båten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar