PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

måndag 7 januari 2013

Apparent wind gybe

Som jag skrev i förra inlägget, så illustrerarTorkels Blokart-video på ett utmärkt sätt vad Apparent wind sailing i snabba farkoster innebär, t.ex att gipparna känns mer som slag än "riktiga" (släng) gippar.

Jag räknade lite på vad som händer med apparent wind-vinkeln (AWA) i relativt snabba båtar, sådana som har sin v/TWS-kvot runt 1, dvs där båtfarten ligger i närheten av sanna vindens fart, vid olika vinklar på sanna vinden (TWA).

Grafen ovan visar resultatet för fyra olika båtar (eller andra vinddrivna farkoster), var och en med v/TWS runt värdet 1, vid olika vinklar på sanna vinden.

Ett sätt att använda sig av grafen är att tänka sig att man gör en gipp, från ursprunglig TWA på säg 130 grader på ena bogen, till ny TWA 130 på andra bogen. Ta vilken som helst av de fyra kurvorna i grafen, och följ den kurvan från x-axelns 130 grader hela vägen till 180 grader, och sen tillbaka. Genom att avläsa AWA på y-axeln samtidigt som man förflyttar sig längs kurvan, så ser man vad som händer med skenbara vinden.

Det intressanta (och det som man kan se på blokart-videon) sker för de två kurvor som har v/TWS > 1: när man kommer till plattläns så kommer vinden rakt framifrån, dvs som seglare (eller blokart-förare) så kommer man att uppleva gippen som ett slag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar