PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

lördag 20 augusti 2011

Då var EM Matchracing slut, med Björn Hansen's team som vinnare.

Jag har haft flera tillfällen att prata med teamet under regattan, och har fått löfte av Björn att han kommer och kör en matchracing-clinic med VJS nån gång i vinter eller i vår - bättre coachning än en EM-vinnare kan man ju knappast tänka sig...! :-)

Det som blivit mest uppenbart för mig när jag tittat på dessa EM-seglingar på nära håll är hur oerhört viktigt det är att vara riktigt riktigt bra på manövrar när man kör matchracing - minsta lilla misstag i täta slagdueller kan resultera i rejäla kollisioner, men tack vare att dessa besättningar är så skickliga, så blev det inte några större skador under EM. Jag har fått en massa nya ideer till övningar vi ska köra under höstträningarna för att vässa manövrerandet ytterligare.

En annan absolut nödvändig förutsättning för att köra matchracing är att man är riktigt duktig på reglerna - en stor del av "gamet" går ut på att tvinga motståndaren till regelbrott, och det kan man bara göra om man är "expert" på reglerna.

Sedan har jag också pratat med ÅSS om att etablera någon form av samarbete framgent, det skulle t.ex kunna vara att vi åker dit på läger och tränar med ÅSS, eller att deras ungdomar kommer över till oss. Det är ju både enkelt och billigt att ta sig till Mariehamn eller vice versa, och att få segla mot andra seglare med erfarenhet av andra båtar och vatten kommer att göra er till ännu bättre seglare. Att det dessutom är en riktigt bra anläggning som ÅSS har, med all service, t.ex dusch och bastu, gör ju inte saken sämre.

Det finns bilder från EM på ÅSS hemsida, och det ligger också en film från dagens finalseglingar, som tyvärr fick väldigt lite vind.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar