PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

fredag 10 maj 2013

Säsongspremiär B&R 23

Idag var det så äntligen dags-första seglatsen för säsongen. Initialt med Danne som rorsman, nån timme senare bara Micke o jag.

Dagen började (och slutade) med strålande sol, 2-3 m/s. Sen dog vinden ut, och vi släppte av Danne. Direkt efter tog sig vinden gradvis, upp med gennakern, planing direkt, 11-12 knop i ca 4 m/s max, och dags att gippa... Gippen gick väl sådär (Micke påstår att nåt snöre fastnade!) :-)  och så låg vi med masten i vattnet igen! Men vi kom upp direkt utan att nån blev blöt denna gången. Däremot blev vi både blöta och insnöade av såväl regn som hagel, och skurarna förde även med sig vindar på 6-7 m/s, så kryssen hemåt efter några distans undanvindåka blev rätt jobbig.

Dagens stora lärdom är att på undanvind med B&R 23:an så är det bara en sak som gäller, och det är att styra för balans-alla fina teorier om att göra nåt annat, t.ex köra nåt optimalt TWA eller maximera speed / VMG/VMC är bara att glömma, -det handlar enbart om att styra för balans så att man klarar av att kontollera båten. Ett annat sätt att uttrycka det på är att på undanvinden så är det båten - inte besättningen -  som bestämmer riktningen, och såväl rorsmannens som gastarnas jobb består i att se till att inte motarbeta båtens beslut....

Att börja segla en båt som  B&R 23 när man är 50+ är ungefär som att vid samma ålder bestämma sig för en karriär som trapetzkonstnär på cirkus...! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar