PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

fredag 27 september 2013

Åland Race 2013 - Analys

En kortfattad analys över årets Åland-Race-seglingar, med några grafer.

Jag kan också berätta att förutom Pac-Man's formidabla utklassning av allt motstånd på utresan (Pac-Männen hade redan hunnit basta klart när nästa båt var i mål!), så var det riktigt tight i toppen på bägge racen, men de analyserna behåller jag för mig själv, jag vill ju inte ge konkurrenterna några som helst fördelar till nästa år...! :-)

Hemresan var ännu jämnare i toppen.

Bägge graferna visar två ting, dels snittfart på racet, dels snittfart per SRS-tal,  för respektive båt.  Första grafen visar utresan, andra grafen visar hemresan.

 Snittfart / SRS-tal kan ju vara lite intressant att betrakta... ett bra värde där kan ju bero på flera olika saker: antingen har man seglat sin båt väldigt bra, alternativt gick racet på en för båttypen fördelaktig bog, eller så har båten ett "förmånligt" SRS-tal... eller nån kombination av dessa faktorer... (detta kan ju bli en kul debatt...! :-)

PS: jag hyser ingen som helst tvekan om att Pac-Man's resultat berodde på bra segling - jag såg dem blåsa förbi nära oss i natten på Ålands hav, och det fokus och den energi som killarna ombord Pac-Man visade mitt i natten i mörkret, regnet o kylan önskar jag att vi hade mäktat med på vår båt, men vi var alldeles för slutkörda o sömniga för att orka hålla fokus på topp vid det laget...


2 kommentarer:

  1. Intressant analys, skulle vara intressant att se samma kurvor för Åland Race 2012 som innehöll lite mer varierande vindar, i alla fall läns & bidevind jämfört med nästan enbart halvvind 2013.

    SvaraRadera
  2. Ska kolla om jag får tag i rådatat från förra året i ett format så jag slipper knappa in det manuellt.

    SvaraRadera