PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

onsdag 19 september 2012

otack är välrldens lön...

Jag har ju alltid ansett att domarrollen nog är den mest otacksamma funktionärsroll  man kan ta på sig, oavsett idrott: den enda feedback du brukar få som domare är av det negativa slaget, det är ytterst sällan som nån kommer fram och säger att du gjort ett bra jobb  (matchracing kan dock vara ett undantag).

Detta gäller också inom seglingen, där det åtm ibland händer  att andra klasser av funktionärer, t.ex seglingsledare, tävlingsledare, banläggare, korvgrillare mm då och då får en välförtjänt positiv kommentar eller en klapp på axeln av seglarna efter avslutad regatta, men som domare, nix, det händer inte.  Visst, om en domare (eller annan funktionär) inte gör ett bra jobb så ska de givetvis inte klappas på axeln, men jag vägrar att tro på att alla domare inom fleetracing alltid gör ett så taskigt jobb att den enda feedback de förtjänar är negativ kritik och diverse tillmälen....

Det verkar som seglarna betraktar domare på samma sätt som gemene man betraktar tulltjänstemännen på Arlanda vid hemkomst från den årliga chartertrippen, med lite för mycket kluckande varor i tax-free-påsen, eller som många inom sjöfarten - både den privata och den yrkesmässiga - numera betraktar kustbevakningen, alltså som en ren motståndsrörelse som bara är till för att jävlas med oskyldiga resenärer, sjöfarare eller kappseglare.

Men, efter att ha följt debatten angående SRS på Blur.se under året, så har jag nu  insett att det finns en grupp funktionärer inom seglingen som verkar ha det ännu jävligare än domarkåren, nämligen de som avsätter sin tid, kunskap och energi till att jobba med SRS-systemet inom TK...!  Av de hundratals inlägg i ämnet så är det max en handfull som uttryckt nån form av tacksamhet för att folk faktiskt ställer upp med sin tid och kunskap för att de som seglar LYS/SRS faktiskt ska kunna göra det på så rättvisande (obs! inte nödvändigtvis samma sak som rättvist!) sätt som möjligt.

Otack är världens lön!

Och när det gäller domarrollen för min egen del så funderar jag faktiskt på att låta mina domarlicenser frysa inne nu när licenserna ska förnyas vid årsskiftet när de nya kappseglingsreglerna träder i kraft, det känns inte särskilt meningsfullt att fortsätta att investera en massa tid o energi i något som mestadels bara resulterar i bästa fall i en total tystnad, o inte alltför sällan  i en massa sura miner & kommentarer....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar