PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

torsdag 27 september 2012

Åland Race 2012 - sammanfattning S/Y Singdoy, del 2

Hemresan för oss blev mindre lyckad, en 14e plats av 28. Nu var det inte särskilt förvånande, eftersom vi hade kryss - eller snarare sträckbog dikt bidevind - hela vägen, och vi har varit konsistenta low-performers när det gäller bidevind-segling i alla år. Denna gången kan vi inte ens skylla på att vi tog fel vägval, gjorde taskiga slag,  eller missade några vrid, eftersom hela resan över Ålands hav gick på en sträckbog.

En intressant observation var ju att vi hade den andra Scannern, låt vara en 392:a med 0.01 högre SRS-tal, strax i lovart om oss, och den gick både högre och något fortare.  Vindile, som vi också hade strax i lovart innan den susade om, gick betydligt högre och betydligt fortare.

En annan intressant observation är att Valkyria, som startade ca minuten efter oss, blåste förbi oss redan i inloppet till Mariehamn, innan vi hunnit passera olje/fiskehamnen. Samma sak med Omega 36:an.

Jag misstänker att den största boven i dramat är vårt storsegel, som är 7-8 år gammalt, och som åtm. jag har svårt för att trimma in på nåt vettigt sätt på kryss.

Det enda intressanta som hände under racet för vår del var det "vindhål" som helt plötsligt dök upp, och där vi och båtarna i lä blev sittande i kanske 10 minuter. Vinden hade varit stadigt ökande upp till 11-12 m/s fram tills hålet, och helt plötsligt dog vinden för oss och båtarna i lä om oss ut helt. Så det var bara att slå ut revet i storseglet och se på när båtarna i lovart om oss, på bara några kabellängders avstånd, fortsatte blåsa på i samma 11-12 m/s som vi hade nyss... medan vi står still och stampar i sjögången...

Efter kanske 10 minuter kommer den ursprungliga vinden tillbaka igen, 10-11 m/s, samma riktning som tidigare, och det är dags att ta in ett rev igen.

Märkligt vindhål, har inte upplevt att vinden dör ut så totalt i ett litet hål, medan några hundra meter upp i lovart fortsätter det att blåsa rejält. Och att samma vind sen återkommer....

Men sammanfattningsvis var årets Åland Race en riktig höjdare som vanligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar