PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

söndag 25 september 2011

Åland Race 2011

Just hemkommen från ett fenomenalt Åland Race! Detta år hade vi dessutom riktigt bra med vind, på utresan pendlade det mellan 10 och 16 m/s SV, vilket gör att det var spinnakeråka mesta tiden, åtm. för de båtar som lyckades låta bli att sköra sina spinnakrar.... Vår första skörning inträffade redan ca 1.5h efter start, då den stora spinnen revs i bitar, den andra, lilla spinnakern rök ute på Ålands hav, strax efter Tjärven...

Innan dess hade vi också hunnit med två rejäla broachar, där det i bägge fallen tog en bra stund innan båten ville resa sig igen... Det ena nedslaget var såpass brutalt att Pelle, vår fördäckare, faktiskt stod med bägge fötterna på masten för att kunna hålla sig kvar i båten...!

Trots dessa malörer gjorde vi vår snabbaste överfart någonsin, vi var i mål strax efter 6 på fredag morgon, dvs strax över 9 timmars segling på en distans av 74NM, ger en snittfart på 8.2 knop, och detta utan spinnaker under största delen av racet. Vi toppade över 14 knop på Ålands hav, och några av de andra båtarna hade varit över 17 knop...!

Under hem-racet blåste det lite mindre, ca8 m/s, mestadels NV, vilket gav halvvindskör mesta tiden.

Filmen ovan är tagen vid halv-sex-tiden på fredag morgon, vid inloppet till Mariehamn, där Farr-30:an Farr Ahead surfar om oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar