PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

tisdag 13 september 2011

Matchracing - köra i cirklar

Om man har sett några match races, så är chansen god att man sett båtarna snurra runt-runt efter varandra i flera varv innan startsignalen. Det kan ju se rätt märkligt ut, och många kanske frågar sig vad som är syftet...?

Egentligen är det inte så konstigt, och det finns faktiskt vissa likheter mellan MR och boxning, där det också ofta förekommer att två boxare, speciellt i början av en match "cirklar" runt varandra på behörigt avstånd från varandra... I boxningssammanhang är syftet med cirklingen att hålla sig avvaktande, undvika att ge sig in i utsatta/riskfyllda lägen, studera motståndaren samtidigt som man hoppas på att motståndaren ska göra ett misstag och ge en en "lucka" som man kan utnyttja för att få övertaget (dvs i boxningsfallet ge motståndaren en rejäl smocka på käften...! :-)

I MR har cirkling samma syfte, dvs man försöker att undvika att hamna i en situation där motståndaren kan lägga sig i en kontrollerande position och få övertaget, eller att få ett straff på en, samtidigt som man själv söker lägen att själv få kontroll över motståndaren.

Dvs man kan säga att cirklingen är ett sätt för båda båtarna att dels undvika att bli kontrollerade, dels ett sätt att genom bättre/snabbare manövrar försöka få övertaget, dvs att etablera kontroll över den andra båten, så att den varken kan slå eller gippa. Cirkling är också ett effektivt sätt att "spilla tid" i relativ säkerhet i väntan på starten.

Cirkling uppstår typiskt efter att den blå båten lyckats bryta sig ut från sin vänstra bansida, t.ex efter en initial dial-up, och pågår antingen tills nån av båtarna bryter cirklingen för att försöka komma iväg fri och starta, eller när någon av båtarna fått kontroll på den andra, och därmed kan styra bort den andra båten mot ett så dåligt startläge som möjligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar