PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

lördag 3 september 2011

lästips - aerodynamik


Aerodynamik (liksom dess syster Hydrodynamik) är ett kul ämne, och det finns massor av böcker på marknaden i ämnet, inte minst med titlar i stil med "aerodynamics for sailors".

Tyvärr är det inte helt ovanligt att många av dessa aerodynamikböcker avsedda för seglare inte är _helt_ up-to-date med modern forskning, experiment och moderna teorier i ämnet, t.ex är det rätt vanligt att fortfarande få läsa påståenden i stil med att

"... luften på läsidan av ett segel går fortare eftersom den har en längre sträcka att tillryggalägga än på lovartsidan, och då måste luften på läsidan ha högre hastighet för att luftpartiklarna på respektive sida ska komma fram till akterliket samtidigt...."

Det är inte heller ovanligt att dessa böcker fortfarande refererar till "spalteffekten" och hävdar att spalteffekten gör att luften strömmar snabbare i spalten mellan för- och storsegel...

(Arvel Gentry, som jag länkar till i bloggens länklista, var väl den första som redan i början på 70-talet vetenskapligt bevisade att de dittills "vedertagna" teorierna kring vingar och segel inte höll måttet, men tyvärr har det dröjt länge innan Gentry's resultat börjat få genomslag inom den "etablerade kunskapen" inom seglingen).

Sedan finns det givetvis andra, "specialistböcker" i ämnet som är up-to-date, men dessa brukar vara så fulla av fysikaliska och matematiska formler att en lekman inte har har ork att ta till sig informationen i dem.

Jag ska här ge två tips på riktigt läsvärda böcker i respektive kategori som är riktigt bra:

Den första har faktiskt inget om segling i sin titel, utan är en bok i aerodynamik som används i utbildningen av civilpiloter, skriven av Fredrik Ferm, som är pilot, civilingenjör farkostteknik, samt hängiven seglare.

Boken heter Flygningens Grundprinciper - Aerodynamik, och är i mitt tycke den bästa "lekmannaboken" i ämnet. Fredrik är fenomenalt duktig på att förklara komplexa ting på ett lättförståerligt sätt, och bokens resonemang är helt konsistenta med modern forskning i aerodynamik.

[För att undvika ev. missförstånd så är det väl bäst att jag redan här informerar om att Fredrik dels är en god vän och f.d. kollega till mig, och att jag var en av korrekturläsarna till boken, men eftersom jag inte får några royalties från Fredrik så borde det inte uppstå nåt missförstånd ang. mina skäl att rekommendera boken...! :-) ]

Baserat på boken har Fredrik också tagit fram ett föredrag/presentation om aerodynamik för seglare, och jag kan starkt rekommendera det föredraget till t.ex båtklubbar där man vill förkovra sig i ämnet. Fredrik var hos oss på VJS för några år sedan, och lyckades få våra 13-16 åringar att faktiskt förstå vad aerodynamik är, och hur man kan utnyttja kunskaperna i det för att segla bättre.

Den andra boken, som är mer av "specialistbok" och vänder sig till läsare som inte störs av formler och diagram, och vill tränga in riktigt djupt i aerodynamikens värld, är CA Marchaj's "Sail Performance". En mastig, diagram- och formelspäckad bok skriven av Marchaj, som dels är en framgångsrik seglare, men också forskare i ämnet, och som baserar och bevisar sina teorier mha vindtunnelexperiment.



1 kommentar:

  1. Det exempel som jag tar upp i inlägget angående många "auktoriteters" felaktiga kunskaper om aerodynamik exemplifieras utmärkt här:

    http://www.boding.se/fileadmin/filemount/pdf/Bodings_lilla_roda.pdf

    ett segel är så tunt (saknar tjocklek) att det är meningslöst att påstå att "vinden har längre väg att gå på läsidan..."

    SvaraRadera