PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

onsdag 14 september 2011

Skönheten i Kappseglingsreglernas del 2 och Gödel & Turing


Kappseglingsreglerna kan ju verka rätt komplicerade, det tycker många.

Jag har i den här bloggen genom ett antal inlägg, bl.a det här, försökt att förtydliga reglerna i den del av regelboken, avdelning 2, "When boats meet", som är den del av KSR som man har direkt nytta av att kunna när man är på vattnet, dvs de regler som talar om vem som är väjningskyldig, vem som har rätt till väg, eller vem som ska lämna plats.

Som jag skrev i det ovan refererade inlägget, så är det i grunden bara 11 regler, KSR10-KSR20, som man behöver kunna för att kunna kappsegla både säkert och taktiskt.

Jag tycker det är helt fantastiskt att ISAF har lyckats åstadkomma ett heltäckande "system" som bara behöver 11 regler för att täcka varje tänkbar situation som kan uppstå på vattnet!

(I min professionella värld kallas sådana heltäckande system för "complete, consistent & decidable", och ni som är intresserade av sånt kan med fördel läsa om matematikerna Kurt Gödel och Alan Turing, som bägge visade att när det gäller formella system, så finns det inga som är såväl complete, consistent och decidable.... )

Desto mer imponerade då, med tanke på att det som herrarna Turing och Gödel visat för formella system, att ISAF lyckats med att få kappseglingsreglerna så kompletta och konsistenta - antalet möjliga situationer som kan uppstå på vattnet är i princip oändligt, och ändå lyckas KSR mha endast 11 regler tala om vad som gäller...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar