PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

söndag 11 september 2011

Matchracing - regelskillnader


Det finns två viktiga regelskillnader i matchracing, som båda har stor betydelse för taktiken.

1) Gipp
Den första skillnaden har med gippar att göra: i vanlig fleetracing finns ingen regel som säger att en båt som gippar ska hålla undan, utan där anses gippen vara en momentan händelse, och man har bytt halsar så fort som bommen har korsat båtens centrumlinje (och står kvar på den nya sidan utan hjälp).

I matchracing däremot, så finns en regel (C2.4) som säger att så fort bommen i gippen korsat centrumlinjen, så skall den gippande båten hålla undan tills det att storseglet fyllt på den nya halsen.

Denna regelskillnad innebär att man i matchracing måste vara mycket försiktigare när man gippar, därför att gippen i MR inte anses som en momentan manöver, utan att den tar en viss tid under vilken man är skyldig att hålla undan.

Tiden som man ska hålla undan vid gipp är den tid det tar för bommen att passerara mittlinjen tills storen fyller på den nya sidan.

Dvs man behöver ha ett visst avstånd till den andra båten innan man kan gippa. Om den andra båten tvingas väja för att du gippar, dvs under tiden som din bom passerar båtens mittlinje och tills seglet fyller på den nya halsen, så har du brutit mot C2.4. Det är mycket vanligt att en gippande båt drar på sig straff i MR.

2) Slå i zonen
Regel 18.3 (slå i zonen) är i MR ändrad till regel C2.6. Den praktiska betydelsen av denna regel är att när båtarna närmar sig kryssmärket, och båten som kommer på SB längs SB layline (som ju behöver slå för att runda) slår i zonen, och den andra (BB) båten ligger upp märket, så om den andra båten (BB) kan undvika att etablera överlapp på insidan genom att lova, så ska båten som slog ha plats för märke. Dvs att denna regeländring ger SB båten en viss fördel när den byter halsar, genom att den kan skaffa sig plats att runda om den är klar med sitt slag innan den andra båten hunnit etablera överlapp på insidan.

den här regeln i kombination med att man i MR rundar märkena på SB tenderar att göra matcherna tightare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar