PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

torsdag 18 augusti 2011

Rapport från EM i Matchracing


Senaste två dagarna har Madde och jag ägnat oss åt att vara funktionärer på Europamästerskapen i Matchracing i Mariehamn.

Det är en väldigt intressant, nyttig och rolig erfarenhet för oss båda att som omväxling medverka i en annan klubbs arrangemang, dessutom på väldigt hög nivå - vi lär oss mycket av den mycket kompetenta race-organisationen hos ÅSS. Att alla ÅSS:are dessutom är väldigt trevliga att ha göra med gör inte saken sämre...

Vi trivs utmärkt i den trevliga miljön på ÅSS och den mycket goda stämning som råder på regattan, såväl mellan seglarna som mellan funktionärerna, där det förutom ålanningarna själva också medverkar folk från många olika länder, bla så är några av domarna från Argentina, Storbritannien, Estland och Finland.

Maddes och min uppgift är att vara kombinerad säkerhets- och pressbåt, dvs vår primära uppgift är att avhysa alternativt lotsa in större och mindre privatbåtar på väg till eller från Mariehamn, så att de ej stör racen, men vi tar också ut media (tidningar, TV) så att de ska få möjlighet till bra bilder.

Vårt arbetsredskap är en snabbgående sjöräddningsbåt som Ålandska Sjöräddningen ställt till ÅSS förfogande för denna regatta. Båten är utrustad med såväl plotter, radar och VHF, och samtliga dessa hjälpmedel har kommit till nytta under dessa två dagar, där vi bl.a lotsat in en stor tvåmastad skuta och en 50 fots tysk segelracer med 4 meters djupgående genom grunda vatten. Idag lotsade vi också in en rysk lyxjakt, en Sunseeker Predator, som inte saktade ner förran jag flash:at med blåljuset och ropat upp henne på VHF kanal 16...

En annan rolig incident var att höra kommunikationen mellan startfartyget och Silja Europa där Silja Europa ropar upp startfartyget och lite försynt undrar om "det är ok att hon kör igenom banan för att lägga till..." :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar