PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

torsdag 4 augusti 2011

Trimtips: Twist


Under gårdagens träning kom Anders Hecker ut på vattnet när vi var redan klara. Anders & Annie körde fart en stund mot JoZeBa, och Anders gav JoZeBa ett trimtips som gjorde att JoZeBa kunde gå mycket högre, och med nästan bibehållen fart.

Tipset var att skota storen hårdare ("stenhårt"), för att på detta sätt minska twisten.

Anders' tips är konsistent med teorin om wind shear, som jag skrev om förra året i Lathund för väder och vind: dvs att nu under sensommaren är vattnet varmt, och luftmassan ovanför därmed labil, vilket innebär en bättre blandning av luftmassan, och att de snabbare vindarna från hög höjd har lättare att ta sig ända ner till vattenytan och wind shear-effekten är mindre. Därför skall twisten vara mindre nu än på våren.

Ett annat sätt att minska twisten i storseglet är att använda kicken, s.k "kick-skotning", men då får man vara observant på att man inte böjer masten alltför mycket så att seglets buk minskar för mycket (om man nu inte faktiskt vill minska buken, t.ex för att det brallar i lite...).

Kickning kan dock öppna upp akterliket, eftersom mastens böjning gör att avståndet mellan masttopp och skothorn miskar, så man får vara observant på seglets form.... (som alltid!)

Tack till Anders för bra coachning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar