PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

söndag 28 augusti 2011

Segling: en materialsport eller kunskapssport ?


"På frekvent förekommen anledning" ska jag skriva några rader om vad jag anser om betydelsen av att ha bästa möjliga materiel (nya segel mm) när man kappseglar, åtminstone på den nivå där de flesta av oss som ser den här bloggen gör...:

Väldigt ofta förklaras mindre lyckade regattaresultat av seglarna själva med att "vi har för dåliga segel" eller att "vi hade fel rigginställning".

Jag anser att dessa förklaringar håller inte, utan att orsaken till uteblivna "lyckade" resultat allt som oftast står att finna i att man helt enkelt inte seglade tillräckligt bra, fokusmässigt, manövermässigt, instälningsmässigt, kunskapsmässigt, taktiskt och strategiskt, dvs att man gjorde helt enkelt för många missar.

Jag tror absolut på att materialet har en betydelse för resultaten, men att den betydelsen endast spelar någon roll om du redan seglar minst lika bra som de andra i fältet, dvs materialet kan enbart ge dig de sista 5-10% av prestanda, de övriga 90-95% kommer från din egen seglingsskicklighet och förmåga att fokusera.

Låt oss göra ett tankeexperiment: vi sätter bröderna Gunnarsson i en av klubbens C55-or, och ger dem våra äldsta segel att köra med. Sen ber vi bröderna att segla en av de större regattorna, t.ex SM där vi brukar ha ett 50-tal båtar med.

Jag är fullständigt övertygad om att Gunnarssons, trots "taskig utrustning" då skulle placera sig runt topp-10 i allafall, dvs de skulle hamna inom 20% av resultatlistan.

Om vi då istället skulle utrusta bröderna med "top-of-the-line" material, och låta dem fixa till riggen perfekt, så skulle de sannolikt hamna inom topp-5, dvs inom 10% av resultatlistan, istället för 20% med de "taskiga" seglen. Dvs en förbättring på 10%-enheter....

Jag hade denna diskussion med Jesper Stålheim efter SM (2:a på SM) och OS-Laser-seglare, eoch även Jesper anser att det inom seglingen, och speciellt inom ungdomsseglingen, finns en övertro på materialets betydelse.

Jag har sett samma fenomen även inom andra sporter, t.ex alpin skidåkning, där typiska idrottsföräldrar utrustar sin telning med värstingskidor, helst samma märke och modell som World Cup-vinnaren har (vilket inte går att köpa!) och sen förväntar sig att telningen i fråga ska vinna om inte World Cup, så åtminstone Kalle Anka Cup direkt....

( Och jag ser samma fenomen även inom LYS-seglingen, där vissa team verkar beredda att satsa hundratusentals kronor på top-of-the-line segel, instrument, teamutstyrsel och annan utrustning, men inte lägger ner många minuter på att träna)....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar