PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

torsdag 25 augusti 2011

C55-SM Träslövsläge:summering






Nu efter att några veckor passerat sen SM, är det dags att summera 2011 års SM i Träslövsläge, ur ett tränar-perspektiv.

Först en historisk återblick:

vårt första SM gjorde vi, också i Träslövsläge, 2008. Då var det tre VJS-båtar med, och såväl vindar som vågor var i häftigaste laget, 13+ m/s och 3 meters vågor flera dagar gav oss nåt att bita i...!

Med en snittålder på våra besättningar på runt 13 år, där de flesta seglat mindre än ett eller max två år, kombinerat med riktigt tuffa väderföhållanden, så var det en bragd att våra båtar överhuvudtaget gick ut, och att man lyckades ta sig runt banan!

Resultatmässigt hamnade vi i slutet, men med tanke på förutsättningarna och förhållandena lyckades vi över förväntan.

2009 seglades SM i Torekov, och då hade vi 5 båtar med. Här fick vi uppleva starka strömmar, inte minst medström i starterna, som gjorde livet komplicerat för många båtar. Alla våra båtar hamnade i sista kvartilen i resultatlistan, men med ett bättre totalresultat än året innan, dvs utvecklingen gick åt rätt håll.

2010 gick SM i Västerås, och även denna gång hade vi 5 båtar med. Nu tog VJS som team ytterligare ett rejält kliv uppåt i resultatlistan, totalt hamnade våra båtar strax under mittenstrecket i resultatlistan, på 62%, med bästa båt på 52%, och silver i Junior-mästerskapet.

Så kommer vi till 2011 i Träslövsläge, dit vi kom med 6 båtar och fina meriter i bagaget: Bara någon vecka innan hade team DaMaNi och JoZeBa tagit 1:a och andra plats på Dalarö CTS, dagen efter hade vi Jakob/Marit/Tobbe på en 2:a plats på GP't, och någon vecka innan tog JoZeBa silver på JrCup i Marstrand, efter att ha vunnit grundseriens 8 seglingar med serien 1,1,3,1,1,1,2,2, dvs ett snitt på 1.6 i ett fält med 29 deltagande lag och 6 båtar i varje race. Även Danne, Maria o Björne tog sig till finalen och hamnade på 7:e plats av 8 båtar.

Således fanns det anledning att hoppas på ett bra SM.

Tyvärr bjöd Träslövsläge den här gången på mycket lätta vindar, inte alls de 8-10 m/s som vi hoppats på, eftersom hård vind skulle ge våra båtar en klar fördel tack vare skickligheten i båthantering och manövrar. Nu blev det istället lättvind, stora vrid, ström och dyning.

Resultatmässigt gav SM-2011 en mer splittrad bild än tidigare: ett av våra team tog ett stort kliv framåt, och hamnade på plats 14 av 46 båtar i ett seniormästerskap, efter att ha legat 8:a inför sista dagens två avslutande seglingar. 14e platsen räckte också till ett nytt silver i junior-mästerskapet, där guldet togs åter igen av Mora-gänget, som seglade upp sig rejält den sista dagens två race, grattis till Dalarna!

Tyvärr var jag tvungen att lämna SM i förtid, och kunde (ville) inte coacha JoZeBa enbart per telefon att köra matchracing-taktik mot Mora inför de sista racen. Men då JoZeBa låg i 5 poängs ledning mot Mora inför sista dagens två race, hade matchracing-taktik varit rätt medicin för att säkra Juniormästerskapet.

Nästa två VJS-team gjorde också bättre resultat än året innan genom att sluta på strax över 50% av fältet, speciellt kul är det att "nybörjarna" i team Fredrik gick så bra, och att team Filip äntligen börjar segla så som jag vet att de kan (kan det vara Malins positiva inverkan på killarna...? :-)

DaMaNi hade otur genom att Maria var sjuk hela SM, och därmed kunde inte gänget prestera enligt sin kapacitet, och slutade därför långt under var de hör hemma - i mera normala omständigheter borde DaMaNi varit med i topp-10 diskussionen.

Alex och Gabbie, som knappt tränat nåt i år, hamnade ungefär där jag förväntade mig.

Slutligen, "gröngölingarna" Björne & Filip, förstärkta med Emil, gjorde en riktigt bra insats på sitt första SM, och slutade bättre på detta sitt första SM än nån av de nu rutinerade VJS-besättningarna gjorde på sitt första SM 08.

Som helhet slutade team VJS på ungefär samma position som SM året innan, men med större spridning av resultaten än tidigare, med JoZeBa ensamma högt upp i resultatlistan, och med ytterligare två båtar som tagit rejäla kliv framåt sen året innan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar